Translate

субота, 12 березня 2016 р.

Варвара Репніна і Тарас Шевченко. Генії рідко коли були щасливі в любові. Залишилася тільки прекрасна поема " Тризна", присвячена княжні Варварі.

 http://referatu.net.ua/newreferats/7381/190506 

http://referatu.net.ua/newreferats/7381/190506
   Генії рідко коли були щасливі в любові. 
   Петрарка оспівав в сонетах Лауру, якій може і не було ніде, окрім як в мріях поета. Не могли знайти щастя Данте, Лермонтов, Маяковский, Сосюра і гетьман-поет Мазепа. Мабуть, один лише Спенсер стоїть натяками серед поетів. Навіть після одруження писав прекрасні вірші, присвячені власній дружині.
   З будь-якого хрестоматійного джерела ми знаємо, як бракувало сімейного тепла і затишку поетові-генієві Тарасу Григоровичу Шевченку. Усі його спроби створити сім'ю потерпіли крах. Жінки не могли оцінити ні поетичного, ні художнього генія Тараса. І, як сказала Ліна Костенка, "коли на них падала слава від Тараса, вони йшли за бубликами".
   Але ж була в його житті жінка ангел. Та саме "тихим ангелом" назвав Варвару Репнину поет. Варвара Репнина походила з вищого світу і була спадкоємицею українських гетьманів і російських вельмож. Мала душу лагідну і ніжну, зовнішність, якщо і не красиву, але милую.
Вона закохалася в поета відразу після його прибуття в Яготин. Репнина пізніше напише: "Його не можна було не любити".
   Але Тарас був захоплений довкола друзів, власними віршами і малюванням картин. Йому хтось подобався, але ні з ким в Яготині романів він не заводив.
Адже ні до, ні після ніхто з жінок так з почуттям щирого благородства не захоплювався його долею, ніхто так уважно (і головне професійно) не слухав його віршів, як княжна Варвара Репнина. 
  Поет дарував їй власноручно написані автопортрети, присвячував вірші, оточував її ніжністю і увагою. Але не більше.
Бурхлива натура Тараса чомусь уникнула закоханості до цього ангела. "Прощай, сестро ". і поцілунок в чоло були їх останньою розмовою.
   Доля понесла поета знову в північну столицю, а потім в піски Казахстану.
Він пам'ятав про неї і глибоко жалкував за нерозумінням його прагнень іншими жінками, які ніколи не бачили в нім поета, а просто намагалися вирішити за його рахунок якісь дрібні свої життєві проблеми.
   Так і помер поет глибоко самотньою і незрозумілою жінками людиною. Адже в молодості він був завжди модно одягнений, весел, залишався душею компанії, відмінно співав.
   Та, яку любив, була віддана в монастир, наречена зрадила поетові, а що любила його ніжно і щиро княжну Варвару Репнину поет просто не встиг полюбити. Залишилася тільки прекрасна поема " Тризна", присвячена княжні Варварі.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар