Translate

середа, 13 лютого 2019 р.

Поради психолога: Боюся почати: як боротися з прокрастинацією

Прокрастинація - психологічний термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення або швидший результат». 
Якщо ти скажеш, що ніколи не стикався
з прокрастинацією, я не повірю. Навіть найбільш працьовиті і цілеспрямовані серед нас люди іноді мають докладати надзусиль, щоб взятися за важку, неприємну чи непередбачувану справу. Зізнаюся, я сама часто страждаю від прокрастинації. Нашу голову постійно обсідають страхи, соціальні мережі чи навколишні відволікають від завдання, нерішучість не дозволяє покласти початок масштабному проекту. Ми всі любимо відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні. А, коли мова заходить про такі важливі речі, як підготовка до ЗНО, наш мозок противиться всіма силами, переключаючи увагу на якісь дрібниці.

Звісно, у випадку зі ЗНО більшість учнів має вищу контролюючу «інстанцію»: вчителів, батьків, репетиторів. Вони не дають забути про важливість ЗНО у нашому житті й стимулюють вчитися. Тим не менш, як ЗНО, так і подальше навчання в університеті, - це, в першу чергу, питання самоосвіти. Ті ж репетитори не можуть вивчити за нас необхідні дати й формули або попрактикуватися в написанні твору. Іноді доводиться боротися самим із собою. Як не програти у цій боротьбі?
(Я була зайнята прокрастинацією весь день.)

1. Перестань робити з мухи слона
Найчастіше люди відкладають справи на завтра, коли занадто драматизують або переоцінюють завдання. Вони витрачають цінний час на роздуми про те, яка складна, нудна чи неприємна справа чекає на них попереду, - так і не беруться за її виконання. Насправді, жодне шкільне завдання чи тест ЗНО не спричиняють реальних страждань чи хворобливості. Не варто перебільшувати: досить сказати собі: «Так, це не найулюбленіше моє заняття, але я впораюся». 
2. Сфокуйся на результаті
Прокрастинація змушує нас уникати завдань, бо ми розглядаємо їх у короткостроковій перспективі: думаємо лише про стрес чи втому. Та, якщо зазирнути трохи далі, то будь-яке неприємне, але потрібне заняття принесе безцінні плоди. Наприклад, якщо тебе лякає написання творів і ти навіть не хочеш спробувати, подумай про всю ту ейфорію, яку ти відчуватимеш, якщо отримаєш бажаний бал і вступиш до університету мрії. Як стрибатимеш до стелі, яке нове й цікаве життя буде попереду. Зазвичай, все, що нам не подобається, справді виявляється корисним. Тримай цю думку в голові.
3. Працюй з календарем
Коли ми кажемо, що зробимо щось, як матимемо час, то існує велика ймовірність, що це не відбудеться ніколи. Дій із завданнями так само, як із важливими подіями (походом до стоматолога): визнач точний день і час для виконання справи і «заблокуй» цей час у своєму календарі – ці 30 хвилин чи година призначені лише для цієї справи і нічого більше. Під час виконання завдання спробуй використовувати таймер. Це трохи нагадуватиме шкільний урок, зате ти будеш сфокусованим лише на своєму завданні.
4. Будь реалістом
Ох, нам всім цього не вистачає. Згідно з дослідженнями, люди схильні ставити собі нереалістичні часові рамки для виконання завдань. Буває, ми переоцінюємо свої сили і стверджуємо, що закінчимо об’ємний проект за декілька днів, хоча ніколи не займалися подібним. З іншого боку, чи не було в тебе такої ситуації, коли ти мав тиждень на завдання, але починав виконувати його рівно у вечір перед дедлайном? От у мене точно було. Тому порада геніальна: чим реальніше ми оцінимо свій час і сили, тим менше нависатиме над нами тягар провини й злості на самих себе.
5.Розбивай завдання на підзавдання
Якщо в твоєму календарі стоїть задача «готуватися до ЗНО з української мови», то існує вірогідність, що, коли прийде «день Х», ти злякаєшся такої страхітливої справи і відкладеш її ще на тиждень. Натомість великі проекти, розбиті на десяток менших завдань, виглядають приємніше і не змушують серце битися швидше.  «Пройти урок 1 у підручнику …» звучить точно краще.
6. Оптимізуй робочий простір
Все, що нас оточує під час роботи і навчання, може як підвищити нашу продуктивність, так і звести її нанівець. Спробуй відімкнути сповіщення на телефоні, вийти з усіх соціальних мереж, навчатися у прибраному місці, де всі потрібні матеріали лежатимуть під рукою. Робочий стіл є робочим лише тоді, коли до нього приємно повертатися. А от якщо кожного разу доводиться розгрібати замети книжок, зошитів, папірців і ще чогось зовсім ненавчального, то й бажання вчитися не з’явиться.
7. Винагороджуй себе за успіхи
Обери те, що до вподоби: перегляд улюбленого серіалу, читання книжки, прогулянка з друзями чи відеогра можуть слугувати як гарними відволікаючими факторами, так і способом винагороди. 
8. Перфекціонізм до добра не доводить
Я сама була такою: або пан або пропав. Таких ще називають «вічними відмінниками» - їм кортить зробити все ідеально або взагалі ніяк. Добре мати високі стандарти й ідеали, але так само добре розуміти, що бути ідеальними у всьому не можливо. Краще зробити справу взагалі, ніж не братися за неї через страх зробити помилку. Так само не варто занурюватися в океан самозвинувачень. Коли ми коримо себе за довге відтягування якоїсь справи, то ще більше відтерміновуємо її виконання. Докори в сторону, час працювати!

Цілую, обіймаю,
Юля

Немає коментарів:

Дописати коментар