Translate

субота, 9 лютого 2019 р.

ЛІТЕРАТУРА 10 КЛАСУ (питання за вивченими творами, передбаченими програмою ЗНО)


1.     "Колосальне всеобіймаюче око України" (про кого сказав І. Франко). "Кайдашева сім'я" — жанр, напрям, проблематика.


2.     Наведіть цитати до портретних характеристик усіх героїв твору «Кайдашева сім’я”. Назвіть місце дії у творі та епоху.
3.     Поясніть, у чому полягає еволюція Ничипора Варениченка: від правдошукацтва до розбійництва, до втрати людської подоби. Типове й екстремальне у долі героя. Проблема життєвого вибору. Жіночі образи.
4.     Розкажіть про історію написання роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні». Поясніть авторство, походження назви. Процитуйте О. Білецького (про композицію твору).
5.     Трагікомедія "Мартин Боруля" і її більш ніж 100-річне життя на сцені. Дворянство як міф про краще життя. Підміна особистісних етичних цінностей (чесність, порядність, працелюбство) становою приналежністю. Автор, псевдонім.
6.     Лірика збірки "З вершин і низин". Загальне уявлення про зміст і композицію збірки. Франкова концепція поступу людства, вираз незламного оптимізму ("Гімн" ("Замість пролога").
7.     Збірка «Зів’яле листя”. Поезія «Чого являєшся мені у сні…» (ідейно-художній аналіз).
8.     Іван Франко. Поема "Мойсей" — одна з вершин творчості І. Франка.

Проблематика твору: історичний шлях нації, визначна особистість як її провідник, пробудження національної свідомості, історичної пам'яті. Пролог до поеми — заповіт українському народові. Жанр, вид строфи.

9.     "Intermezzo" з жанровими ознаками "поезії у прозі". Автобіографічна основа. Проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя, специфіки творчого процесу. Символічні образи, ускладнена метафора. Поетика імпресіонізму.

10.                       Повість "Тіні забутих предків"Трагічна доля Івана і Марічки як наслідок суперечності між мрією і дійсністю. Духовний світ людини у зв'язку зі світом природи. Фольклорне тло твору. Образи та символи в ньому. Образи Івана та Марічки як втілення романтичної ідеї незнищенності кохання. 
11.                       «Земля». Композиція зовнішня та внутрішня. Проблематика твору. Портретна характеристика Сави та Михайла.
12.                       «Земля». Історія написання. Символіка тексту. Портретна характеристика Івоніки, Марійки, Докії, Домніки.
13.                       Василь Стефаник. "Камінний хрест". До якого угруповування входив письменник?

"Камінний хрест" — психологічне розкриття теми еміграції. Історична основа твору. Сюжетно-композиційні особливості. Багатозначність символічних образів. Ідея твору. Останній танець Івана Дідуха перед від'їздом із села як символ трагізму і розпачу прощання з рідним краєм.

14.                        Символічність, романтичні образи, образотворчий прийом контрасту, світоглядна декларація сильної вольової особистості у вірші "Contra spem spero!" Прізвище письменника та псевдонім.

15.                       Драма-феєрія "Лісова пісня". Фольклорно-мiфологічна основа сюжету. Символічність образів Мавки і дядька Лева.Цитатна характеристика.
16.                       Мати Лукаша і Килина — антиподи головній героїні Мавці. Симбіоз високої духовності та буденного прагматизму в образі Лукаша. Цитатна характеристика.
17.                        Природа і людина у «Лісовій пісні». Неоромантичне утвердження духовно-естетичної сутності людини, її творчих можливостей. Конфлікт між буденним життям і високими пориваннями душі особистості, дійсністю і мрією. Почуття кохання Мавки і Лукаша як розквіт творчих сил людини. Художні особливості драми-феєрії. 
18.                       Єдність краси природи і мистецтва ("Блакитна Панна"). Автор, напрям.
19.                       Експресивне висловлювання патріотичних почуттів ("О слово рідне! Орле скутий!.."). Автор, напрям. Віршовий розмір, вид строфи.
20.                       Прагнення гармонії людини і природи.  «Чари ночі». Автор, напрям. Віршовий розмір, вид строфи.

                     Поєднання в новелі "Момент" реалістичного змалювання дійсності та філософського підтексту (плинність життя, щастя людини, мить — частинка вічності тощо). Образ Панни. Автор, напрям.

Немає коментарів:

Дописати коментар