Translate

четвер, 7 квітня 2016 р.

Сільська фотографія Середньої Наддніпрянщини кінця 19-20 ст. * Із книги ГРИГОРІЙ ШЕВЧЕНКО - МАЙСТЕР ФОТОЖИВОПИСУ, СПАДКОЄМЕЦЬ ШЕВЧЕНКОВОГО РОДУ.

Сільська фотографія Середньої Наддніпрянщини кінця 19-20 ст. 

 Беззаперечно можна стверджувати, що тема Тараса Шевченка є основною у творчості кирилівського фотографа  Г.П.Шевченко. 

  Окрім згаданих раніше фоторепродукцій портрета великого предка, збереглися листівки і світлини пам’ятних місць у с. Кирилівці, з якими було пов’язане земне життя Тараса Шевченка і його останній спочинок. 
 Увагу привертає фотографія формату 17 х 23 см, наклеєна на паспарту. На ній зображе- на група святково одягнених людей. Вони сфотографовані біля каменя – млинового жорна, на якому написано: «Тут була хата Тараса Гр. Шевченка». На самому камені – портрет Тараса Григоровича Шевченка у прикрашеній квітами рамі. 
   Серед групи чоловіків – жінка у вишиванці, з намистом і дукачами, яка тримає в руці невеличкий букет. Це – Марія Данилівна Шевченко (Філіпенко), яку зустрінемо ще на декількох світлинах Г.П.Шевченка, а у третьому ряду другий праворуч – Дмитро Арте- мович Маламуж. Фотографію зроблено у Кирилівці на садибі батьків Тараса Шевченка. 
   У праці краєзнавця Б. К. Іщенка знаходимо: «А млинове колесо встановлене на місці хати у 1908 році. Камінь цей узяли у родича Тараса Григоровича – Петра Шевченка (Мірошника). На ньому один із відвідувачів, петербурзький художник, написав олійними фарбами текст: «Тут була хата Тараса Гр. Шевченка»». 
Зараз камінне жорно зберігається в музеї села Шевченкового.*


* Із книги ГРИГОРІЙ ШЕВЧЕНКО - МАЙСТЕР ФОТОЖИВОПИСУ, СПАДКОЄМЕЦЬ ШЕВЧЕНКОВОГО РОДУ.

Г.П.Шевченко. Мешканці с.Кирилівка у садибі батьків Т.Г.Шевченка. Черкащина, Звенигородський р-н, с.Кирилівка. 1917-1918 рр.



Немає коментарів:

Дописати коментар