Translate

субота, 3 березня 2018 р.

11- А ! Повторіть на понеділок " Числівник як частина мови"(спецкурс)

Числівник — це повнозначна змінна частина мови, що
називає кількість предметів або абстрактне ма­тематичне число та порядок предметів при лічбі і відповідає на питання скільки? Котрий?: три, п’ятнадцять, тридцять, другий, сто двадцять перший.
В українській мові й інші слова, які позначають кіль­кість, і їх не слід сплутувати з числівниками:
Іменники
Прикметники
Дієслова:
одиниця
одногорбий
двоїтися
двійка, пара
двоповерховий
потроїти
та подібні ...
На слова кільканадцять, кількадесят, кілька, декілька, стільки, скільки, мало, чимало, багато, небагато у науковців немає єдиного погляду щодо належності їх до якоїсь частини мови. Одні, зараховують їх до числівників, інші — ні. Дехто виділяє їх як окрему неозначено-кількісну групу числівників.
Це питання вирішується здебільшого у контексті. Порівняйте:
Багато читає (багато — прислівник).
Багато учнів (багато — числівник).
Числівники поділяються на кількісні і порядкові.
Кількісні числівники означають число або кількість предметів при лічбі і відповідають на питання скільки?: один, дев’ять, сімнадцять, двадцять, п’ятсот, мільйон. Кількісні числівники змінюються тільки за відмінками.
Примітка. Тільки числівник «один» змінюється за родами і числами (один зошит, одна ручка, одне вікно, одні двері) та числівник два поєднується з іменниками чоловічого роду, а дві — з іменниками жіночого роду.
Порядкові числівники означають порядок предметів при лічбі і відповідають на питання котрий?: перший клас, дев’ятий вал, сімнадцята година, двадцяте століття, п’ятисотий полк, мільйонний житель. Порядкові числівники змінюються за родами, відмінками і числами, залежно від того, в якому роді, числі, відмінку стоїть іменник, від якого залежить порядковий числівник: двадцяте століття, двадцята весна, двадцяті роки, двадцяте число, двадцятий раз.

Немає коментарів:

Дописати коментар