Translate

субота, 10 березня 2018 р.

У кого є час - працюйте. Це завдання ( письмово ) і для 10- Б , і для 11- А класів !!! Виконане розглянемо на уроці. Нехай щастить...

                                                             Як випускникам Рівненщини не наступити на минулорічні "граблі": типові помилки на ЗНО:

Вправи до теми  👉  "Складне речення".., але спочатку пригадаємо: 👇
Отже, складними синтаксичними конструкціями називаються багатокомпонентні (більше 2- х      частин) речення з різними типами зв'язку між його частинами - сполучниковим та безсполуч- никовим. Серед складних синтаксичних конструкцій виділяють такі багатокомпонентні речення: складні речення із сурядним та підрядним зв'язком; складні речення із сурядним і безсполучни -ковим зв'язком; складні речення із підрядним та безсполучниковим зв'язком; складні речення із сурядним, підрядним та безсполучниковим зв'язком.
Складні речення, в яких поєднуються різні види сполучникового (сурядного та підрядного) та безсполучникового зв'язку, називають ще й реченнями мішаного типу. Вони можуть бути різних комбінацій (поєднань) і поєднувати різну кількість компонентів.
ЗАВДАННЯ :

Записати речення та розставити розділові знаки. Підкреслити головні та друго- рядні члени речення. Визначити тип зв'язку у складному реченні.
№ 1
Скрізь по обидва боки Раставиці на покаті стеляться чудові городи жовтіють тисячі соняшників що ніби поспинались та заглядають поверх бадилля  куку -рудзи на річку там набігли на річку високі коноплі і залили берег своїм гострим важким духом  (І. Нечуй - Левицький).
№ 2
Батько хай їде орать його коні знають а я піду гулять мене гості чекають (Нар. творчість).

Немає коментарів:

Дописати коментар