Translate

субота, 3 березня 2018 р.

10- Б ! Повторюйте ! ЛЕКСИКА української мови. Лексикологія.

Першим було слово…
Недаремно цими словами починається Біблія. Адже нелегко визначити вік перших слів, адже вони виникали одночасно із формуванням людської свідомості і служили для вираження думок. Протягом тисячоліть виникали і зникали поняття, речі, явища, які слід було назвати, деякі з них ми переймали від сусідів уже з готовими назвами, дечим ділилися з іншими народами самі. Ці процеси в мовах (не лише українській, а й в усіх) відбувалися постійно. Увесь словниковий запас мови мовознавці поділяють на споконвічні слова (власне українська лексика) і запозичені (засвоєні).
Досі тривають дискусії щодо давності тієї чи іншої мови, часу походження і шляхів формування і розвитку української мови. Останні роки активно ведуться наукові дослідження, що істотно міняють достатньо усталені наукові теорії минулого. Однак для тестування достатньо пам’ятати, що в кожній мові є споконвічна лексика і засвоєна. Розділ мовознавства, що вивчає походження слів називається етимологією. У етимологічних словниках можна побачити не лише нинішнє значення слова, а й дізнатися про те з якої мови слово було запозичене, або чи є воно питомо українським.
ЛЕКСИКОЛОГІЯ
Лексикологія – це розділ мовознавства, що вивчає словниковий склад мови, тобто її лексику. Лексикою називають всі слова тієї чи іншої мови, та всі значення, яких ці слова набули.
Вчені виділяють наступні критерії при вивченні слова і поділу лексики на групи: власне українська лексика і запозичені слова; загальновживана лексика і професійна, активна і пасивна, застарілі і нові слова.
Окремі розділи лексикології вивчають різні аспекти слів, їхнього походження тощо.
Семасіологія вивчає лексичне значення (семантику) слів.
Етимологія – їхнє походження.
Ономастика – розділ лексикології про власні назви ( як осіб, так і географічні.
Термінологія займається вивченням термінів.
Одне із завдань лексикології – встановлення кількості слів в мові. Однак точних цифр, зрозуміло, ніхто не назве, адже мова, як живий організм, постійно розвивається, з’являються нові слова, зникають старі, змінюється значення існуючих.

Немає коментарів:

Дописати коментар