Translate

четвер, 31 жовтня 2019 р.

11- А (профіль) :Віктор Домонтович (Петров). "Дівчинка з ведмедиком". Літературний диктант


ВІКТОР ДОМОНТОВИЧ «ДІВЧИНКА З ВЕДМЕДИКОМ»
Літературний диктант


1.     Яка назва мемуарного нарису, у якій говориться  про життя  Миколи Зерова в Баришівці, про неокласиків? …  «Болотяна Лукроза»
2. Твір або сукупність творів, написаних невіршованою мовою, у яких зображено місто, його життя і мешканців, порушено проблеми містян –  … урбаністична проза.
3. Сам письменник вказав жанр твору «Дівчинка з ведмедиком» як … філософсько-інтелектуальна повість. 
4. Різновид роману, в якому увага зосереджена на аналізі певної інтелектуальної проблеми та внутрішньому світі персонажа – … інтелектуальний роман.
5.     Дія роману «Дівчина з ведмедиком» відбувається в Києві протягом … 1922-1927 рр.
6.     Де відбуваються події, описані у творі? … Київ, Москва, Крим, Берлін.
7.     Життя київської інтелігенції в 1920-х рр.- це    … тема роману.
8.  Основні проблеми: … ірраціональність історії, зміна культурних епох і трагедія людини, що «випадає» зі своєї сучасності, її розколотість і трагічна невлаштованість.
9. Цетральними мотивами твору є: … мотив абсурду, що вказує на філософський, екзистенціальний характер твору, та мотив-гра: 16-річна головна героїня Зина бавиться з іграшковими ведмедиками не тому, що не хоче дорослішати: у такий спосіб вона імітує домінування над кимось чи чимось, вихід за межі дозволеного, і цю модель вона переносить на взаємини з людьми, зокрема, з головним героєм, яким починає маніпулювати. Тож ведмедик набуває символічного значення: людина – іграшка  долі.
10. Хто є оповідачем у творі? … Іполіт Варецький.
11. Хто він за фахом? Чим займається? … Учений-хімік, викладає у школах.
12. Головні герої – … Іполит  Миколайович Варецький та Зина Тихменєва.
13.Початок репетиторства головного героя з дочками Олександра Владиславовича Тихменєва – це … зав’язка роману. 
14. Пропозиція Іполита Зині одружитися з огляду на уявлення про обов’язок і порядність чоловіка, який переспав із дівчиною, - … кульмінація.
15. Зіна, бунтуючи проти застарілих цінностей і не знайшовши нових життєвих орієнтирів, стає повією та покінчує життя самогубством. Іполит, дізнавшись про це, звинувачує в трагедії себе й засуджує якнайжорстокіше –…  розв’язка.
16. Роман містить філософські відступи. Які саме?
Новела Н.Макіавеллі про Раміра д’Орко. Італійський філософ підважує систему цінностей: «Любивши, вбити; убити, жаліючи, шукаючи милосердя, - Макіавеллі настоює, що ці неправдоподібні словосполучення не є безглуздя. Іноді обставини складаються так, що жорстокість людини суворої та невблаганної буває милосердніша од слабкодухости людини гуманної й лагідної». Доля ж жорстокого мессира – це  своєрідне передбачення письменником долі радянського режиму.
17. Художній прийом, натяк, відсилання до певного літературного твору, сюжету чи образу, історичної події, покликаний розгадати закодований зміст – … алюзія.
18. Відгомін у художньому творі іншого художнього твору, здійснений не свідомо, а під його впливом – … ремінісценція.

Немає коментарів:

Дописати коментар