Translate

неділя, 13 січня 2019 р.

13 січня українці традиційно відзначають одразу два свята – Маланки та Щедрий вечір. Щиро вас вітаю ! 👍💖💫

   Сьогодні прийнято готувати вечерю, яку називають щедрою.

   Свято Маланки спочатку був пов’язане з міфом. Згідно з ним,
у слов’янського бога Ладо була донька Маланка. Одного разу її викрав грізний змій. У підземеллі дівчина тужила і горювала до тих пір, поки її не врятував богатир Василь (нагадаємо, що 14 січня відзначають День Василя). 
   Пізніше Маланка та Василь одружилися.

   З приходом християнства день 13 січня пов’язали з життям преподобної Меланії. У Біблії сказано, що вона народилася приблизно в 383 році в Римі. З самого дитинства дівчина мала намір жити непорочно, проте батьки віддали її заміж. 
У новій родині Меланії народилося двоє дітей, але вони померли ще в дитинстві. Після цього чоловік погодився вести непорочне життя разом зі своєю дружиною.

   Згідно з традиціями, ще вранці 13 січня необхідно розпочати готувати другу обрядову кутю. Ця страва, на відміну від різдвяної куті, відрізняється багатством інгредієнтів. У нього можна додавати і молоко, і масло, і інші ласощі.

   Головна особливість Щедрого вечора – пишний стіл. Чим багатшим буде стіл – тим щедрішим буде весь наступний рік.

   Сьогодні ввечері прийнято щедрувати. Робити це необхідно після сонячного заходу. Закінчувалося свято спалюванням Дідуха – обрядового солом’яного снопа, який колись стояв в кутку кожного будинку від Святого вечора до Нового року (на даний момент Старого Нового року).



Хай прибутки та достатки,
Не минають вашу хатку,
Хай ведеться й прибуває,
Щастя хай вас не минає,
Радості на кожнім кроці,
В старому Новому році!


Немає коментарів:

Дописати коментар