Translate

субота, 5 грудня 2015 р.

Новорічні подарунки від Фонду соцстраху

https://ifin.dp.ua/ua/news/novogodnie_podarki_ot_fonda_soczstraxa.html

Новорічні подарунки від Фонду соцстраху


Детальний порядок надання таких подарунків.
Надання новорічних подарунків дітям застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) - один із видів соціальних послуг (п. 6 ст. 34 Закону № 2240). Врегульовано цей процес Порядком № 48 .
Пам'ятайте ! Самостійно купити дитячі подарунки і зарахувати їх вартість у рахунок розрахунків з Фондом можна - роботодавці отримують подарунки у Фонді і потім видають їх працівникам.
Крок 1 . Роботодавець складає список батьків, дітям яких покладається подарунок. Підписують :
Головний бухгалтер __________ (або керівник відділу кадрів ________) Голова комісії з соціального страхування ____________
При складанні списку потрібно враховувати, що право на подарунок мають:
  • працівники за основним місцем роботи за наявності у них дітей віком до 14 років ( на дитину, якій станом на 1 січня 2014 вже виповниться 14 років, подарунок отримати не можна). Сумісники, а також особи, які працюють за цивільно -правовими договорами, не можуть отримати подарунок для своєї дитини від Фонду;
  • батьки дитини (батько, мати, усиновлювач, опікун / піклувальник). Якщо на одному підприємстві працюють обоє батьків (мати і батько), що мають, наприклад , двох дітей, то на їх сім'ю виділяється 4 подарунка від фонду. Бабуся, дідусь, сестра , брат і т. п. не вправі отримати подарунок навіть у тому випадку, якщо батьки дитини не працюють;
  • застраховані особи, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем на момент надання подарунка. У число застрахованих осіб входять і особи, які перебувають у декретній відпустці (у тому числі і на новонароджену дитину, якщо на момент прийняття рішення про виділення подарунків за рахунок коштів Фонду застрахована особа надасть документ про народження дитини), а також у відпустці по догляду за дитиною до 3 років - їх дітям також покладається подарунок. Особи, які доглядають за дитиною від 3 до 6 років за медичним висновком, не є застрахованими у Фонді, тому право на отримання подарунка в такому випадку відсутня.
    Крок 2 . Роботодавець подає заявку про виділення дитячих новорічних подарунків до ФТВП за місцем своєї реєстрації страхувальником. Ні граничні терміни подання заявки, ні її форма Порядком № 48 не встановлені, про що « Б & З» писав у матеріалі «Заявка на отримання дитячих новорічних подарунків». Рекомендуємо ці моменти уточнити у відділенні Фонду за місцем обліку роботодавця.
    Крок 3 . ...
     Відповідальна особа роботодавця отримує подарунки від Фонду . Подарунки видаються за накладною на підставі наданої представником роботодавця довіреності на отримання товарно -матеріальних цінностей .
    Крок 4 . Комісія (уповноважений ) із соцстрахування приймає рішення про видачу подарунків застрахованим особам. Таке рішення оформляється протоколом. Відзначимо , що у формі протоколу, наведеного в додатку до Положення № 25 , немає розділу про надання такого виду соціальних послуг.
    У зв'язку з цим комісія (уповноважений) може :
    або самостійно внести зміни в форму протоколу , доповнивши його розділом IV « Віділіті дитячі новорічні подарунки застрахованості особам » з наведенням переліку таких осіб, кількості подарунків, Ф. І. О. батьків та їх дітей, віку дітей; 
    - або скласти окремий протокол у довільній формі , запозичивши « шапку » протоколу з Положення № 25 .
    Крок 5 . Матеріально -відповідальна особа роботодавця складає Відомість на видачу дитячих новорічних подарунків. Цю обов'язок можна покласти на члена комісії (уповноваженого ) із соцстрахування. Відомість складається в довільній формі. Щоб не дублювати відомості, рекомендуємо при складанні списку працівників, які мають право на подарунок, додати в неї графу про видачу ( дата і підпис працівника). Відомість на видачу подарунків повинна бути підписана керівником і головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування та скріплена печаткою роботодавця (п. 3.5 Порядку № 48).
    Крок 6 . Відображаємо факт видачі подарунків в обліку та звітності.
    Вартість подарунків: - в бухгалтерському обліку відображається тільки за балансом : отримання подарунків від Фонду - за дебетом субрахунка 025 «Матеріальні цінності довірителя », видача подарунків працівників - по кредиту цього ж субрахунка;
  •  не відображається у податковому обліку підприємства ні у складі доходів при отриманні, ні у складі витрат при видачі, т. к. право власності до роботодавця на подарунки не переходить;
  •  не є об'єктом для обкладення ПДВ, т. к. дана операція не є поставкою відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ;
  •  не відбивається в профільному Звіті за ф. № Ф4 -ФСС з ТВП;
  •  не обкладається податком на доходи фізичних осіб на підставі пп. 165.1.1 ПКУ ;
  •  не обкладається ЄСВ, т. к. такі виплати не входять до фонду оплати праці згідно з п. 3.2 Інструкції № 5, а значить, не є об'єктом обкладення ЄСВ;
  •  наводиться в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу « 128 » (соціальні виплати). У графах 4 і 4а проставляються нулі.

Будьте уважні ! Якщо новорічні подарунки будуть видані з порушенням (наприклад , для дитини старше 14 років або працівнику- суміснику; за відсутності рішення комісії (уповноваженого ) або відомості про видачу подарунків , їх вартість повинна бути відшкодована страхувальником . За такі порушення Фонд може накласти штраф на страхувальника у розмірі 50 % суми, що підлягає сплаті ( 50 % від вартості виданих з порушенням подарунків).
Крім того, на посадових осіб страхувальника може бути накладено адмінштраф за ст. 1655 КпАП у розмірі від 136 до 255 грн.
Що стосується приватних підприємців , які мають дітей віком до 14 років, то такі особи мають право отримати подарунок за умови їх добровільного страхування у Фонді, тобто сплати ЄСВ за підвищеною ( 36,6 % або 38,11 %) ставкою. у такому випадку для отримання подарунка підприємцю необхідно подати заявку до Фонду в порядку, розглянутому вище.

Немає коментарів:

Дописати коментар