Translate

вівторок, 10 березня 2020 р.

МУЗЕЙ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА в Торонто(Канада) : текст, світлини !



МУЗЕЙ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА в Торонто — єдиний музей Тараса Шевченка на американському континенті. А веб-сторінка музею була першою інтернет-сторінкою, присвяченою Тарасові Шевченку.

Музей був заснований ще в 1952 році в Північному Оквілі з ініціативи лівої (прокомуністичної) організації канадських українців Товариства об'єднаних українців Канади. Фактично, це був парк площею 16 акрів на шосе Dundas у Північному Оквілі. У центрі парку в 1951 році було встановлено пам'ятник Тарасові Шевченку, відлитий з бронзи і на мармуровому постаменті - подарунок Канаді від українців УРСР.
Це був перший пам'ятник Кобзареві у Північній Америці. Його відкриття стало справжньою подією, що зібрала понад 40 тисяч українців з Канади та США. Завдяки цьому пам'ятнику, Музей Шевченка перетворився на "Канадський Канів" - щороку сюди їхали українці, аби вклонитися своєму Пророку. На жаль, в 2006 році пам'ятник був зруйнований вандалами. Знайдена пізніше голова скульптури нині зберігається в музеї Шевченка.
Територія парку була засаджена деревами та іншими рослинами. В 1952 році з Канева сюди було привезено гілочку верби, що згодом перетворилася на гарне розлоге дерево. До свого відкриття у 1952 році Музей отримав 500 експонатів з України, в основному з Державного музею Шевченка в Києві. Зокрема серед експонатів були 23 картини, що відображали життя і творчість великого поета, а також вироби з кераміки, різьблення по дереву, великодні яйця, вишивка тощо.
У 1988 році музей знищила пожежа. Через вісім років, у вересні 1995 року, музей Шевченка було заново відкрито, але вже в Торонто. Фактично, це нині - найбільший центр шевченкознавства у Канаді.
Музей складається з п'яти частин: трьох залів на першому поверсі, а також бібліотеки й художньої галереї - на другому. У музеї зібрано чимало експонатів, пов'язаних з життям Тараса Шевченка.
Водночас тут представлена збірка українського декоративного мистецтва, експозиція про життя українських емігрантів у Канаді та книжкова Шевченкіана - рідкісні та факсимільні видання Шевченка, численні переклади переважно англійською мовою, наукова література. Так, у бібліотеці музею зібрано велику кількість книжок поезії і прози, понад 120 видань безсмертного “Заповіту”, численних академічних нарисів, коментарів, статей та рецензій. Бібліотека має відділ старовинної шевченкіани, де є прижиттєві видання поезій Шевченка, а також перший нецензурований «Кобзар», що вийшов у Празі 1876 року, і розкішне видання «Гайдамаків» з ілюстраціями Опанаса Сластіона, надруковане накладом української книгарні у Вінніпезі на початку минулого сторіччя. Серед унікальних експонатів музею, за кожним з яких – історія, є посмертна маска Шевченка, бронзова скульптура поета роботи Івана Гончара, фундаментальна колекція “Шевченко у філателії” тощо.
Підготовлено спеціально для Diaspora.ua на основі інформації з сайту Музею Тараса Шевченка, Торонто (www.infoukes.com/shevchenkomuseum/mempark.htm) та розповіді про музей його директорки (razom.media/muzej-tarasa-shevchenka-v-toronto-perlyna-kultury-ta-istoriji/). Використання матеріалу - за умови посилання на Diaspora.ua
Світлина від Diaspora.ua.

Музей Тараса Шевченка, Торонто, Канада  :
Світлина від Diaspora.ua.

Пам'ятник Тарасові Шевченку, відкритий в Оквіллі в 1951 р. :
Світлина від Diaspora.ua.

Відкриття пам'ятника Шевченку в 1951 р. :
Світлина від Diaspora.ua.
Світлина від Diaspora.ua.
Світлина від Diaspora.ua.

Музей Тараса Шевченка, Торонто, Канада :

Світлина від Diaspora.ua.

Світлина від Diaspora.ua.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар