Translate

субота, 28 вересня 2019 р.

9- А, 9- Б, 11- А !!! «Повчання дітям» Володимира Мономаха

Авторство :

    Єдине документальне свідчення авторства "П.в.л." міститься в приписці ігумена Сильвестра: 
"Се повѣсти времяньных лѣтъ, откуду есть пошла Руская земля, кто въ Киевѣ нача первѣе княжити, и откуду Руская земля стала есть". 
    Однак існує стійка традиція приписувати авторство "П.в.л." монаху Печерського монастиря Нестору, автору Житія св. Феодосія та "Чтенія про Бориса і Гліба". Цей погляд засновується на свідченні заголовків "П.в.л."

http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EIU&P21DBN=EIU&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=eiu_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=TRN=&S21COLORTERMS=0&S21STR=Povist_vremenykh


У Лаврентіївському списку «Повісті минулих літ» під 1096 роком вміщено кілька творів 
Володимира Мономаха, найпопулярнішим серед яких було «Повчання…».

«Повчання» написане князем у вельми поважному віці. 
Цей твір складається з трьох частин: вступу, власне повчання та автобіографічних відомостей. У короткому вступі автор повідомляє, що написав своє повчання не лише для власних дітей, а й для всіх громадян. Автор «Повчання» хоч був цілком світською людиною, але з дитинства дідом своїм  Ярославом і матір’ю своєю із  Мономахів був «у блага есті наставлений».
Наука Мономаха дітям – то наука істинного християнина, який повчав:
Найперше, задля Бога і душі своєї, страх майте Божий у серці своїм і милостиню чиніть щедру, бо се єсть  начаток всякому добру… Не наслідуй лиходіїв, не завидуй тим, що творять беззаконня, бо лиходії винищені будуть, а ті, що надіються на Господа, заволодіють землею. Бо іще трохи – і не стане нечестивого, шукатиме він місця свого – і не знайде (його). А кроткії  унаслідують землю (і) радуватимуться у тривалому мирі. Підстерігає грішний праведного і скрегоче на нього зубами своїми. Господь  же посміюється над ним, бо бачить, що прийде день Його. Оружжя видобули нечестиві, натягли лука свого, (щоби) постріляти нижчого і вбогого, заколоти праведних серцем. Оружжя їх увійде в серце їх, і луки їх сокрушаться. Луччє єсть у праведника мале, аніж багатство беззаконників велике. Бо рамена грішників сокрушаться, а праведників укріплює Господь. Так що нечестиві погибнуть, а праведним Він чинить милосердя…
В такому ж дусі благочестя і благодійництва подає Володимир Мономах і практичні поради, залишаючи своїм нащадкам християнські настанови:
Якщо вам Бог змякшить серце, то сльози свої пролийте за гріхи, кажучи: «Яко ото блудницю, і розбійника, і митника Ти помилував єси, (Господи), так і нас, грішних, помилуй». І в церкві се дійте, і (спати) лягаючи. Не пропустіте  ж ні одної ночі… Навіть і на коні їздячи, коли не буде у вас ні з ким діла (і) якщо інших молитов не умієте ви  мовити, то «Господи, помилуй», благайте безперестану потай, – бо ся молитва єсть ліпша од усіх…
Усього ж паче – убогих не забувайте, але, наскільки є змога, по силі годуйте й подавайте сироті, і за вдовицю вступітесь самі, а не давайте сильним погубити людину. Ні правого, ні винного не вбивайте (і) не повелівайте вбити його; якщо хто буде достоїн (навіть) смерті, то не погубляйте ніякої душі християнської.

Далі Мономах навчає дітей не клястися поспішно ні Богом, ні хрестом; поклавши клятву – додержувати її; поважати єпископів, попів, ігуменів, не гордитися в серці чи в умі, шанувати старших як отця, а молодих як братів; навчає не лінуватися ні вдома, ні на війні; радить одвідати недужого і  провести в останню путь мерця, а до кожної людини привітатися; шанувати свою жону, але над усе – страх Божий мати. Всі ці настанови – то вільний переказ читаного в Євангеліях та в інших Книгах Біблії; запозичені з авторитетних джерел елементи християнської доброчесності щораз підкріплюються й настановами, взятими з народної моралі, з власного досвіду.

В останній частині твору автор розповідає про різні випадки зі свого життя: як добровільно віддав Олегові Чернігівське князівство, боровся проти усобиць, здійснив 83 великих походи, уклав 19 мирних угод з половцями, відпустив багато полонених тощо.

«Повчання дітям» Володимира Мономаха  може стати настільною книгою у вихованні сучасних дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар