Translate

пʼятниця, 25 травня 2018 р.

Як правильно виконувати тестові питання з фрагментами документів на ЗНО з історії

                                                          

Відомо, що на ЗНО з історії значна кількість питань пов'язана з аналізом фрагментів історичних документів.
Проблема полягає в тому, що перелік документів, які можуть зустрітися в питаннях, програма ЗНО не надає.
Тому єдиний вихід - навчитися аналізувати будь-які історичні документи та робити правильні висновки. Справа не з легких...

Головне, аналізуючи документ, знайти щось, за що можна "зачепитися" і дізнатися про епоху чи подію . Тобто, нам треба шукати "ключові" слова. Ними, як правило, є: власні назви, терміни, імена, століття тощо.
Ось загальні правила, яких варто дотримуватися, аналізуючи документ:
  1. Шукаємо власні назви.
Як правило, усі цитати, які наводяться в тестах, ґрунтуються навколо назви або імені (назви міста, країни, річки, плем’я, місцевості, імені історичного діяча тощо).
2. Шукаємо хронологічні прив’язки.
Це можуть бути конкретні роки, дати, місяці, пори року тощо. Знайшовши їх ми одразу локалізуємо у часі події, про які йде мова.
3. Виокремлюємо характерні риси епохи, діяча, події тощо.
Часто трапляються цитати, завдання до яких полягає у визначені діяча або події, про які йдеться у документі. При цьому в ній немає власних назв або конкретної дати, але чітко виокремлюються риси, які характеризують епоху, діяча або подію.

Кілька прикладів для закріплення:

1.До якого періоду належать події, описані візантійським істориком:
«Тепер слов’яни бушують повсюдно... Вони спустошили та спалили міста й фортеці, узяли полонених і стали панами на землі. Вони осіли на ній панами, як на своїй, без страху... І нині вони живуть тут і перебувають у країні ромеїв... Зіслов’янилась вся наша земля і стала варварською»?
Аналізуємо текст і знаходимо тут ключове слово "слов'яни". А далі ми розуміємо, що мова йде про активність слов'ян і про те, що вони заселили землю автора цитати. Тому робимо визначаємо правильну відповідь: Велике розселення слов’ян.
2. Кого стосуються події, описані літописцем?
«Хозари вийшли супроти нього з каганом, князем своїм. І зступилися війська битися, і сталася битва межи ними, і одолів він хозар і город їхній столицю Ітіль, і город Білу Вежу взяв. І ясів він переміг, і касогів, і прийшов до Києва».
Тут ключове слово "хозари". А з хозарами воївав і "одолів" їх князь: Святослав
Отже, дотримуйтесь цих порад та навчиться аналізувати історичні документи для ЗНО з історії!
Також треба чітко усвідомити, що правильно проаналізувати цитату можна лише тоді, коли володієш необхідним матеріалом для ЗНО.
Для того, щоб швидко засвоїти необхідний для ЗНО матеріал з історії України та повторити його, запрошуємо вас зареєструватися на онлайн міні-курс "Готуємось до ЗНО з історії за 5 днів".

Немає коментарів:

Дописати коментар