Translate

субота, 19 травня 2018 р.

В. Винниченко ! Іван Франко (з рецензії на першу збірку письменника): ««І відкіля ти такий узявся?» — так і хочеться запитати д. Винниченка, читаючи його новели, яких в оцій книжці зібрано сім. Серед млявої, тонко-артистичної та малосилої або ординарно шаблонованої та безталанної генерації сучасних українських письменників раптом виринуло щось таке дуже рішуче, мускулисте й повне темпераменту, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками, що не сіє крізь сито, а валить валом, як саме життя, усуміш, українське, московське, калічене й чисте, як срібло, що не знає меж своїй пластичній творчості, і відкіля ти взявся в нас такий?» 10- Б !!! У статті для вас є кілька завдань . Виконайте їх на 23 травня !

 В. Винниченко.Український пейзаж. 1939 р. : 

  

I.   НОВЕЛА «МОМЕНТ» (1910) : 

Темою імпресіоністичної новели «Момент» стала історія короткого кохання, що зародилося між молодим революціонером і панною в драматичній, ризикованій для життя ситуації. Історія ця справді психологічно витончена, світла й прекрасна, але й печальна, адже герой новели залишається наодинці з мукою осиротілого щастя, яке спалахнуло було на мить і зникло разом із чарівною панною (звідси й назва — «Момент»), Отже, письменник порушуєпроблему щастя — наскрізну проблему своєї творчості.
Сюжет, як того й вимагає жанр новели, динамічний і напружений. Герой зустрічається з панночкою в клуні перед спланованим нелегальним переходом через кордон. Панночка так само тікає від переслідування поліції. Герой закохується в дівчину — і читач стає свідком народження й розвитку високого почуття. Молоді люди переживають страшний, екстремальний момент: перебігаючи прикордонну смугу під обстрілом, вони уникають смерті і як переможці святкують радість життя: «Це було торжество двох великих кузьок; це був вихор життя, який замітає все сміття — "не треба", "не можна"; це було щастя крові, мозку, кісток; це було найвище щастя народження, народження не з сліпими, а з одвертими (розплющеними. —Авт.), видющими очима душі».
У творі використано потужний арсенал імпресіоністичних засобів. Кольористика тексту концентрує сонячні барви, лісову зелень, небесну блакить; багатство зорових і слухових образів увиразнює пейзаж, творить тло, на якому розгортаються події в новелі.
Штрихова імпресіоністична техніка передачі вражень головного героя (а розповідь ведеться від першої особи) ніби виплітає малюнок душевного стану закоханого. Усе навколишнє читач «бачить» і сприймає через внутрішній світ героя.
Пригадайте вивчене недавно. У чому суть імпресіонізму, які його стильові риси? Якому з відомих вам творів властиве особливе багатство слухових і зорових образів? Уважно прочитайте новелу «Момент». Які ознаки імпресіоністичного стилю ви в ній помітили?
В. Винниченко. Дівчина з квітами. 1930-і роки
 
Момент щастя — миттєвий: закохані тут же розлучаються навіки, адже щастя, за Винниченком, — це «свободна воля», воля від тягаря й обов'язку, що є наслідком тривалих стосунків. Справжнє щастя — у миттєвому захваті.
У новелі проступає відверте протиставлення усталеної, традиційної моралі з її суворими, а то й пуританськими, приписами і природності, принадності щирих почуттів двох молодих людей. Емоційно звучить у творі піднесений і мінорний водночас апофеоз «великому, прекрасному процесу життя», частка якого і ліс, і бджоли, і пташки, і юнак та дівчина, які ніби розчиняються в зеленому рухливому царстві природи.
І вже в наступних рядках автор ніби протиставляє незайману природу, її прекрасне життя людській моралі як чомусь протиприродному, обтяженому умовностями, лукавістю.



Спалах почуттєвої любові в природі — найвищий момент буття. Людина ж перетворює свято кохання на побутовий елемент щоденного життя. Звідси й оцінка: «Щастя — момент. Далі вже буденщина, пошлість». Ідеальну модель поведінки всього живого в природі Муся окреслює так: «Єсть якісь метелики. Вони вмирають серед кохання». Пропозиція панни скористатися цією моделлю, перенісши її з рівня біологічного на рівень духовний («наше кохання повинно вмерти зараз»), з розумінням сприймається героєм. Муся стає Дамою, а юнак благочестивим, шляхетним лицарем: «Я схопив краї її сукні, поцілував і випустив».
Авторська ідея очевидна: усе, що природне, є прекрасним.

ЗАВДАННЯ :

Пригадайте долю митця, зокрема його революційну молодість. Наскільки автобіографічним може бути цей твір?

Як ви думаєте, у новелі йдеться про щастя кохання чи щастя любові (якщо сприймати ці поняття в розумінні Винниченка)?

Деякі сучасники письменника оцінювали «Момент» як надто еротичний чи й аморальний. А яка ваша думка? Чому?

                
                                                                                   








                                                            




                                                        II.   «Сонячна машина»

Третій період творчості (1921-1951). Це період утопічних , соціально-пригодницьких і політично-філософських романів («Поклади золота», «Сонячна машина», «Лепрозорій», «Слово за тобою, Сталіне» та ін.). Психологічні зигзаги тепер замінюються цікавою інтригою. Винниченко розвиває тему перебудови людини й усього світу, хворих на страшну хворобу дискордизму (незгоди, роз'єднаності, дисгармонії). Основні риси творів цього періоду: • переважно складна сюжетність; • гігантські образи; • засоби пригодницько-детективного роману та кіно.
Винниченкова філософія, яка тільки зародилася в перший період творчості, розвинулася в другий, тепер уже оформилася в цілісну систему, що вийшла за межі окремої особистості у світові масштаби.
Один із найвідоміших творів цього періоду — «Сонячна машина» (1924). Це — перший український авантюрно-пригодницький, соціально-утопічний роман. Успіх «Сонячної машини» був неймовірним.

Поет-неокласик, літературознавець 20-х років XX ст. Микола Зеров: «Її читають як ні одну українську книжку, як не читали навіть загальнорекомендованих Коцюбинського та Нечуя-Левицького».

Дослідники порівнюють роман із фантастичними творами Карела Чапека («Війна з саламандрами») та Герберта Уеллса («Машина часу», «Війна світів») і віддають перевагу українському авторові.
Тема роману — переупорядкування суспільства за допомогою унікального винаходу.
Дія відбувається через 40-50 років після Першої світової війни. Ареною подій стає не лише Німеччина, а й увесь світ. Винниченко з гострою сатирою зображає верховода сучасного фінансово промислового капіталу — гумового фабриканта й президента Об'єднаного банку Мертенса та його оточення. Король Німеччини Мертенс скупив усе: уряд і парламент, банки й підприємства, поліцію . і пресу, але йому цього маю, він хоче купити ше й древній аристократичний герб разом з його власницею — родовитою принцесою Елізою. Могутній машині Мертенса, який хоче підім'яти під себе весь світ, протиставлено винахід геніального інженера Рудольфа ШтораСонячну машину, що символізує визволення від усіх економічних, соціальних і політичних форм утиску.
Сюжет роману розгортається двома лініями: боротьба за Сонячну машину та негаразди нерівного, непереборного кохання принцеси Елізи до Рудольфа Штора.
У романі переконливо показано: стаючи над добром і злом, скидаючи всі суспільні обов'язки, одержуючи змогу без жодних зусиль користуватися всіма життєвими благами, людина перетворюється не на вільну й всевладну істоту, а на примітивну жуйну тварину.
Автор роману доводить, що людство врятує не стільки Сонячна машина, як усвідомлення потреби єдності, сумлінної й організованої праці, порив до нового, щасливого життя.


ЗАВДАННЯ

1. Останні 30 років життя В. Винниченко провів у
  • А Польщі
  • Б Австрії
  • В Німеччині
  • Г Чехії
  • Д Франції
2. Прочитайте уривок («Момент» В. Винниченка)
Ліс ніби помирився з нами й провадив далі своє життя, життя кохання, народження, росту; дуби із співчуттям поглядали на нас згори; оголені берези несміло визирали з-за них і посміхалися білим гіллям.
У цих рядках образність твориться за допомогою
  • А контрасту
  • Б гіперболи
  • В персоніфікації
  • Г алегорії
  • Д інверсії
3. Установіть відповідність
  • Жанр
  • А новела
  • Б повість
  • В роман
  • Г комедія
  • Д трагедія
  • Назва твору
  • 1 «Записки Кирпатого Мефістофеля»
  • 2 «Момент»
  • 3 «Краса і сила»
  • 4 «Гріх»
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ


1. Із новели В. Винниченка «Момент» виписати в зошит чи на окремий аркуш уривок (два-три абзаци), у якому описано пейзаж. Зафарбувати рядки цього уривка олівцями, добираючи кольори відповідно до барв, які виникають у вашій уяві під час читання. Зіставте свої «імпресіоністичні роботи», проаналізуйте кольорову палітру й сформулюйте висновок.
2. Підготувати невелике повідомлення про Винниченка- художника (за бажанням).



Немає коментарів:

Дописати коментар