Translate

субота, 23 липня 2016 р.

21.07.2016 р. Впізнаєте цю надзвичайно красиву і мужню жінку , яка 100 років тому...



народилась в Україні , така незламна та сильна людина ?
Олена Теліга народилась та провела дитинство у Санкт-Петербурзі. Хоч і походила з української родини. ЇЇ батько - Іван Шовгенів, родом із околиць степового Слов'янська, був інтелігентною й освіченою людиною. Мати - родом з Поділля. Чуйна і добра жінка, яка передала майбутній поетесі любов до цього світу.
Дитинство Олени було доволі безтурботним. Батьки жили заможно, а тому діти мали все необхідне, щоб здобути добре виховання й освіту. Тому змалку Олена вивчала іноземні мови: добре засвоїла французьку і німецьку, не знала лише української (в родині спілкувались російською).
Культурне середовище, читання книжок, відвідування театрів спонукало дівчину взятися за перо. Звісно, перші спроби були настільки незграбними, що вони стали тільки приводом для жартів у поетеси .
З 1918 року Олена з родиною живе у Києві, навчається у гімназії та розвиває себе як особистість.
Навесні 1922 року матері Олени разом з донькою та сином Сергієм вдається вибратися з радянської України спочатку в Польщу, а в липні 1922 року оселитися в Подєбрадах у Чехословаччині. Проте, це були тільки перші випробовування долі.
До початку Другої світової війни Олена Теліга проживає на Галичині. Виступає з музичними номерами в кабаре та підпрацьовує вчителем - так намагається вириватись зі злиднів.
У грудні 1939 року в Кракові Олена Теліга познайомилася з Олегом Ольжичем (Кандибою): тоді ж вступила в Організацію Українських Націоналістів (ОУН), де тісно співпрацювала з ним у культурно-освітній референтурі.
22 жовтня 1941 р повертається до Києва, де організовує Спілку українських письменників, відкриває пункт харчування для своїх соратників та співпрацює з редакцією «Українського слова» Івана Рогача.
7 лютого 1942 р. почалися арешти. Друзі її попереджали, що ґестапо готує засідку, де розміщувалася Спілка. Проте Олена знала, на що йде і втікати не збиралася.
За даними істориків, 22 лютого 1942 р. українську письменницю-патріотку було розстріляно в Бабиному Яру разом із чоловіком та соратниками.
І так хочеться згадати слова Олени Теліги: "Життя - це боротьба, а боротьба - це справжнє життя".


                             


               

                         



Немає коментарів:

Дописати коментар