Translate

субота, 30 квітня 2022 р.

6- Ам.! 02.05. - онлайн.

Тема. Перехід із однієї частини мови

в іншу. Вживання займенників для зв'язку речень у тексті

Кл.р.:

- аналіз д.з.(впр.544),

- Виконання завдань.

1. Прочитати.  Якими частинами мови є видiленi слова?  Чим  схожi  особовi  займенники та iменники, прикметники?  Чим вiдрiзняються особовi займенники  вiд iменникiв? На яке питання вiдповiдають особовi  займенники?

      За давніми віруваннями українців за піччю живе Домовик — добрий дух сім'ї. Якщо до нього добре ставляться, він допомагає всій родині, приносить щастя, а якщо ображають, він шкодить.  Коли родина переселялася до нової оселі, обов'язково брали із старої печі жарину і вносили її у нову хату, щоб запалити родинне вогнище в цій оселі. А також кликали свого Домовика на нове помешкання (за Г.Лозко).

2.  Гра «Упізнай займенник»

    - Я читаю текст, ви уважно слухаєте. 

   - Мета гри: як тільки почуєте займенник, плескаєте в долоні і виписуєте його, вказуючи через дефіс розряд; виписуєте числівники та виконуємо  морфологічний розбір (див. підручн. с 211).

   На подвір'ї в українців стояв колодязь або криниця. Часто криниця була одна на цілу вулицю або околицю, сюди сходилися всі стежки, тут люди спілкувалися, отримували всю інформацію про життя села. Слово криниця за давніх часів означало «джерело», колодязь на думку деяких мовознавців означає сам зруб із дерев'яних колод або похідне від «холод». Якщо господар мав на подвір'ї власну криницю, то в спеку господиня зберігала в ній молоко й масло» опустивши посудину на мотузці. Криниці присвячено безліч народних казок, повір'їв, легенд. Кринична вода, взята до схід сонця, (непочата), мала лікувальні властивості: її брали на омивання породіллі, на коровай брали воду з семи криниць, дівчата вмивалися криничною водою на красу. Деякі з криниць мали воістину «живу воду», якою виліковували навіть безнадійно хворих людей (за Г.Лозко).

Д.з. на 03.05. - онлайн

- повтор. п.п. 59- 61, 63, 64,

- Виконати завдання.

Творчий диктант.

Прочитати текст. Дібрати заголовок. Визначити тип мовлення(розповідь; опис чи роздум: повторіть-  с. 233, 238- 239, 243). Який іменник повторюється дуже часто? Чим можна його замінити? Записати під диктовку рідних  відредагований текст.

Особливою жіночою прикрасою на Донеччині вважався очіпок. Очіпок повсюдно вдягали під намітку. У XIX ст. замість очіпка голову почали пов'язувати  хусткою. У холодну пору року носили вовняні або напіввовняні хустки, у теплу погоду  - хустки з легких фабричних матеріалів, барвисті або білі. Очіпки шили переважно з парчі у вигляді круглої шапочки з вушками. Пізніше поширюються очіпки з ситцю - на мотузках. Носили також капори, аналогічні капорам Харківщини(за Г.Лозко).

Немає коментарів:

Дописати коментар