Translate

понеділок, 14 березня 2022 р.

5- В! 14.03. Кл.р.+ д.з. на 15.03.

 Тема. Другорядні члени речення. Додаток.

Кл.р.

- повторити: 

Поняття про речення


Найменшою одиницею людського спілкування є речення.
 Речення -  це одне або декілька слів , які виражають відносно закінчену думку. Речення передає повідомлення, запитання або пораду, прохання, наказ.
    Інтонація. В усному мовленні на початок і кінець речення вказує відповідна інтонація. Одне речення від іншого відділяємо паузами.
Зв’язок слів
   Слова в реченні пов’язані між собою за змістом і граматично. Граматичний зв’язок здійснюється за допомогою закінчень і службових слів.
Граматична основа
    Кожне речення має граматичну основу, яка складається з головних членів речення.
Підмет- це головний член речення, який    називає  предмет, про який  говориться  в реченні і відповідає на питання хто? що?  
  Підмет найчастіше виражено іменником або займенником у називному відмінку.   НАПРИКЛАД: 1. Вишня губить листя на причілку хати (М. Боровко).                         2. À  весна стрічалась з зозулькою в лузі (Л. Завіщана).                                        Присудок - це головний член речення, який називає дію, стан або ознаку, приписувану підмету і відповідає на питання що робить підмет? що з ним робиться? який він є? хто він такий? що він таке?

Додаток. Означення. Обставина.
Подальше опрацювання теоретичного матеріалу.
а)Перегляньте відео.  Зверніть увагу, що слово "персонажі" в Р.в. має форму "персонажів", а про час українці питають за допомогою фрази: "Котра година?".
б) На основі відео  заповніть таблицю:

ДЧР

Питання

Спосіб вираження

Позначення

Значення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Свої висновки звірте з матеріалом підручника парагр.51, 52, 53.

Д.з. на 15.03.
- вивч.п.51,
- впр.406(п)
 

Немає коментарів:

Дописати коментар